TEKNİK

Turboşarj Nedir ve Yapısı

Turboşarj, egzoz gazı ile çalışan bir pompadır. Gücünü, egzoz gazının basıncından alır. Turboşarj motora atmosferik basınçtan daha fazla hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlayan, hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.

Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir. Türbin, egzoz tarafında yer almaktadır, kompresör de emme tarafında yer alır. Egzoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür. Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.

Turboşarj Nasıl Çalışır?

Motor içinde yanma sonrasında oluşan, sıcak egzoz gazı, egzoz manifolduna buradan da, bağlı olan turbonun egzoz salyangozundan geçer. Gaz salyangozdan geçerken içinde bulunan, türbin pervanesine çarparak, dönmesini sağlar.

Türbin pervanesi döndükçe, bağlı olan mil ve kompresör pervanesini de döndürür. Dönen kompresör pervanesi, havayı hava filtresinden çekerek, emme manifoldu tarafına basar.

Bu sırada basılan hava, sürtünme sıkışmadan dolayı ısınır, yanma öncesinde çekilecek havanın, soğutulması gerekir. Bu soğutma işlemi İntercooler yani soğutucu tarafından yapılır.

Turbo tarafından emme manifolduna basılan hava, intercooler’dan geçerek soğutulur ve sonrasında emme manifolduna ulaşır. Bu çalışma sonrasında emme manifoldu içinde, dışarıdaki ortama göre yüksek basınçta ve yoğunlukta hava bulunmaktadır. Motor emme zamanından manifold içindeki yüksek basınçlı havayı çekecek, yüksek orandaki yakıtla birlikte, daha şiddetli patlama yapacaktır. Bu durumda atmosferik motora göre daha yüksek verim elde edilmiş olacaktır.

Son Yorumlar

    Arşivler

    Kategoriler

    • Kategori yok